Едно от най-популярните етерични масла – евкалиптът, е добре познат със своите прекрасни ползи и приложения при респираторни проблеми, включително за облекчаване на запушен нос при хрема, при простудни неразположения, треска и дори бронхит. Чудесно етерично масло за масаж или други локални смеси за облекчаване на мускулна болка и артрит.

В тази статия ще разкажем малко повече за видовете, ползите от неговата употреба и как можем да го прилагаме в своето ежедневие. Евкалиптовото дърво често се свързва с мечките коали, тъй като листата му са основният им източник на храна. Повечето от 700-е сорта евкалипт растат като дървета, докато други растат и като храсти. Въпреки множеството сортове евкалипт, всички те споделят общи характеристики, включително свежите им, чисти камфорови аромати, които понякога се описват и като нотки на лимон, мента или дървесни нюанси. Изключителните му качества са добре познати на аборигенския народ на Австралия, които го използват за заздравяване при различни наранявания.

Днес евкалиптът продължава да бъде популярно етерично масло, което се прилага в различни козметични продукти, като кремове, мехлеми, както и в стоматологичните хигиенни продукти за подпомагане на дихателната система, за подобряване на здравето на устната кухина и за успокояване на различни здравни дискомфорти. 

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Английска легенда разказва за първото използване на листата на евкалиптовите дървета за медицински цели: Когато палецът на ранен английски заселник е бил случайно отрязан от брадва, баща му го е посъветвал да наложи превръзка, направена от вързани листа от евкалипт, около зашития разрез – нещо, което е научил от изучаване на аборигенска народна медицина.

Хирург, който по-късно е изследвал раната, е впечатлен от скоростта на зарастване и отсъствието на инфекция в пръста. Тъй като истории, като тази се разпространяват из цяла Австралия, фармацевтите започнали да разработват план за комерсиално производство на евкалиптово масло. Малко след това листата от вида Eucalyptus Radiata започват да се дестилират.

ПРОИЗХОД И ВИДОВЕ

Въпреки че Австралия е водещият източник на евкалиптово масло, производството му е разпространено и в други части на света, включително Бразилия, Европа, Китай и Индия. От 700 вида евкалипт в целия свят, приблизително 500 от тях произвеждат етерично масло, а световното производство на евкалиптово масло е основно от вида Eucalyptus globulus.

Разликата между Eucalyptus globulus иEucalyptus radiata се свежда до леки вариации в терапевтичните свойства и аромата им, като Eucalyptus globulus е по-силният от двата и по двата показателя. Въпреки тoва Eucalyptus radiata има изключителни лечебни качества и много потребители, за които етеричните масла са нова материя, гопредпочитат заради по-мекият му и по-сладък аромат.

Eucalyptus Citriodora – известно още, като етеричното масло от лимонов евкалипт, се получава чрез парна дестилация на листата и клоните на растението Eucalyptus citriodora. Въпреки че принадлежи към семейството на евкалиптите, етеричното масло от лимонов евкалипт не притежава отличителния аромат на цинеол (подобен на камфор), както е при Eucalyptus globulus и Eucalyptus radiata. Вместо това тази разновидност има прекрасен, сладък аромат на лимон.

Етеричното масло от лимонов евкалипт съдържа цитронелол, алдехид, който е отговорен за неговия  аромат, антимикробните му свойства и способноста му да отблъсква насекоми.

Eucalyptus Dives – добива се чрез парна дестилация на листата на ментовото дърво. Има силен билков, дървесен, ментов аромат, който стимулира и повдига настроението.

Евкалиптът от подвид Dives има невероятни терапевтични свойства. Прилагайте го, за да спрете хремата и кихането. Освежаващите му свойства могат да помогнат да третирате уморените крака в релаксираща вана след изморителен ден. Стимулиращия аромат може да помогне за повдигане на мотивацията ви, когато ви липсва нужното желание.

Етеричното масло от евкалипт е едно от любимите масла за използване в домакинството, като добавка или основна съставка в препарати за почистване. След използването на препарат с евкалиптово масло, домът ви ще ухае на свежест и чистота. Ефективно премахва мазнините и замърсяванията, което го прави отличен почистващ продукт и за кухнята. Може да се смесва и с домашно приготвени сапуни за ръце и препарати за пране.

Добавен към естествените домашни спрейове, може да се използва за измиване на тоалетни чинии, подове, плотове и прозорци. Свежият му аромат го прави ефективен освежител за тъкани и може да се смеси с етерични масла от лимон или чаено дърво, разредени с вода, след което да се напръскат вътрешността на обувките. Освен това евкалиптовото масло е ефективно и за премахване на мухъл в банята.

Друго приложение е в козметиката за лице – може да изравни тена и тонизира кожата, особено тази предразположена към образуване на пъпки.

ПОЛЗИ ОТ ЕВКАЛИПТОВО МАСЛО

Активните химически компоненти на етеричното масло от евкалипт допринасят за неговата репутация, като пречистващо и повишаващо имунитета масло, което е идеално, както за локална употреба, така и за ароматерапия. Известно е със способността си да намалява и елиминира вредните бактерии, както и инфекциите при контакт. Сред другите му предимства са: улеснява дишането, засилва чувството за релаксация, създава освежаващо усещане, когато се използва при масажи, успокоява нервното напрежение. Тези полезни лечебни ползи се дължат на противовъзпалителните, антиспазматични,  антисептични, антибактериални и стимулиращи качества на маслото, наред с други ценни свойства.

Маслото от евкалипт е универсално етерично масло с широк спектър от практически приложения. То предлага различни ползи за здравето и може да се използва по различни начини. Ето някои основни употреби и предимства на евкалиптовото масло:

Респираторно здраве

Маслото от евкалипт е ефективно за подобряване на респираторни състояния като астма, бронхит и синузит.
То помага за прочистване на носните пътища, намалява възпалението и осигурява облекчение на хремата, като улеснява дишането.
Може да се вдишва чрез инхалер или да се използва в дифузер.

Облекчаване на кашлицата

Маслото от евкалипт служи като естествено средство за облекчаване на кашлица и настинка.
То действа като отхрачващо средство, като помага за премахването на слузта и облекчава симптомите на кашлицата.
То може да се прилага локално върху гърдите или да се използва в домашно приготвени парни разтривки.

Сезонни алергии

Евкалиптовото масло може да помогне за облекчаване на симптомите на сезонните алергии.
То има противовъзпалителни свойства и може да модулира имунния отговор.
Дифузирането на евкалиптово масло у дома или локалното му прилагане може да доведе до облекчение.

Предотвратяване на инфекции

Маслото от евкалипт има антимикробни свойства, които го правят ефективно срещу бактерии, вируси и гъбички.
То може да се използва за дезинфекция на повърхности, за почистване на дома ви и за възпрепятстване на развитието на плесени.
То е полезно и за лечение на рани и може да се прилага при порязвания, изгаряния и ухапвания от насекоми.

Намаляване на болката и възпалението

Маслото от евкалипт е известно със способността си да намалява мускулната болка и подуването.
То може да се прилага локално, често разредено с базово масло, за облекчаване на болките.
Вдишването на евкалиптово масло може да подпомогне облекчаването на болката, което го прави полезно при главоболие и дори при възстановяване след операция.

Умствена яснота и повишаване на енергията

Маслото от евкалипт може да ободри и да насърчи умствената дейност.
То спомага за релаксация и облекчава напрежението, което го прави полезно средство при главоболие.
То може да се дифузира или да се прилага локално.

Подкрепа на имунната система

Маслото от евкалипт може да подсили имунната ви система, когато се комбинира с други етерични масла.
Дифузирането му у дома или на работното място може да засили защитните механизми на организма ви.

Здраве на устната кухина

Маслото от евкалипт може да се използва като вода за уста за борба с лошия дъх и за поддържане на устната хигиена.
То не трябва да се поглъща и трябва да се изплюе след гаргара.


РЕЦЕПТИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЕВКАЛИПТ


Течен сапун за ръце за дълбоко почистване от бактерии

Смесете водата и течния сапун в стъклено шише с помпа, добавете витамин Е, маслото от сладък бадем и етеричните масла. Затворете и разклатете добре.

Инхалатор за енергия и фокус

Поставяте тампона в тръбичката на инхалатора, накапете етеричните масла директно върху тампона. Отворете инхалатора и вдишайте дълбоко пет пъти, когато имате нужда от бърз, фокусиран приток на енергия и яснота на ума.

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ОТ БЛОГА

КАТЕГОРИИ

Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната федерация на професионалните ароматерапевти (IFPA) не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате.
Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви.

––––-

Източници

https://www.aromaweb.com/essential-oils/eucalyptus-oil.asp

https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-eucalyptus-oil.html

Лечебната сила на етеричните масла – Ерик Зелински, Издателство Вдъхновение, 2019, книгата може да се закупи от магазин МаКаСа

«
»

Вашият коментар