Етеричното масло от лавдан не е често срещано в ароматерпията, но притежава силни терапевтични ползи и богати парфюмни качества. Успокояващите му свойства са чудесни помощници при медитация. Храстовидното разстение цистус е родом от Средиземноморието и отделя лепкава смола, която от хилядолетие се използва в парфюмерията. Това е един от онези архетипни аромати, които някой хора не харесват, защото предизвикват видения за отдалечената ни човешка история. Невъзможно е да опишем аромата му, тъй като не не прилича на никой друг. Притежава богата балсамова, земна, зелена нотка и би се харесал на всеки, който предпочита тези нюанси. 

Подходящо е за използване, като фиксиращо средство в естествени парфюмерийни и ароматизиращи приложения. Смесва се добре с редица други масла, особено с дървесни, тип подправки и с флоралните семейства. Силно заземяващо и балансиращо масло, полезно в моменти на медитация.

Красивото растение лавдан, известно още като скална роза, се използва още от древни времена и заради способността му да заздравява рани. В наши дни се намира приложение, освен в парфюмерийната индустрия, но и в ароматерапията за облекчение на различни наранявания, регулиране на мазна кожа склонна към акне, и за облекчение на респираторни неразположения..

Кратка история и интересни факти

Cistus ladaniferus е малък храст, който развива бели цветя на малки червени петна. Името „cistus“ идва от гръцката дума „kistos“, което означава „вечнозелен храст“. „Ладанифер“ идва от гръцката дума „ledon“–  това е тъмната смола, която се произвежда от растението.

Преди хиляди години овчари откриват първо смолата, като я забелязали в козината на своите овце и кози. Когато се опитвали да изчистят смолата от животните, открили, че тя има и полезни лечеби сили. Древните египтяни са използвали смолата в тамян и парфюми, често в кралски и духовни церемонии. Лавданът се е използвал в Европа от Средновековието за лечение на рани, язви, дизентерия, диария и хрема. 

Скалните рози са важен биологичен вид, който създава силна среда, важна за здравето на почвата. В Корсика за да се защитят от паразити, малките птици, обгръщат гнездата си със симфония от ароматни билки, включително и с лавдан. Етеричното масло от Цистус с най-високо качество, се получава при парна дестилация на цъфтящите върхове и листа на растението Cistus ladaniferus, отгледано в Средиземноморието. 

Приложение

Lavdan-Cistrose-oil-Primavera

Етеричното масло от Лавдан (цистус) може да се използва, както локално, така и чрез дифузиране. Особено полезно е, когато се използва за заздравяване на рани, лечение на кожни проблеми или успокояване на мускулни болки.

Рани и раздразнения

Най-често етерично масло от цистус се използва за лечение на рани и предотвратяване на инфекции. Комбинацията от неговите мощни антисептични и антимикробни свойства помагат да се почисти раната от всякакви вредни микроби, както и да се предотврати заразяването й от други вредни патогени. Има данни, че маслото от лавдан успешно се бори  срещу Staph, Candida и E.Coli. Известен е и със способността си да забавя кървенето от прясна рана.

  • За да ускорите времето за зарастване и да намалите инфекцията при леки наранявания, смесете капка или две масло от лавдан с базово масло и нанесете върху раната, преди да я покриете с превръзка.

Кожни състояния

Стягащите свойства на лавдана помагат за тонизиране на кожата и намаляване на признаците на стареене, като бръчки и фини линии. За склонните към акне или хората с особено мазна кожа, това масло може да помогне за регулиране на производството на себум и изчистване на порите.

Може да се смесва с други лечебни за кожата масла, като абсолю от:

за да намали вида на белези, псориазис, екзема и други кожни заболявания.

  • За да поддържате кожата си млада и здрава, добавете капка – две етерично масло от лавдан към ежедневния си овлажнител. 
  • За облекчение на псориазис, екзема или други, смесете с базово масло и други лечебни етерични масла по ваш избор и внимателно масажирайте върху засегнатата зона.

Болка и възпаление

Обезболяващите и противовъзпалителни свойства на етеричното масло от лавдан работят заедно, за да успокоят възпалените мускули и стави. При болки в мускулите, артрит или други състояния, свързани с възпаление, етерично масло от лавдан може локално да облекчи симптомите. 

  • Просто смесете няколко капки етерично масло от лавдан с базово масло и масажирайте върху възпалените места.

Дихателни неразположения

Етеричното масло от лавдан има както отхрачващо така и муколитично действие, което помага да се освободят белите дробове и синусите от излишната слуз. А антимикробните му свойства помагат да се освободи тялото от вредни патогени, които могат да бъдат основната причина за респираторни симптоми.

За да дишате по-лесно, дифузирайте етеричното масло от лавдан в целия си дом.

  • При задух добавите няколко капки от това етерично масло в купа с гореща  вода, след това покрийте главата си с кърпа и да вдишайте парите.
  • При бронхиални инфекции, кашлица или други проблеми с горните дихателни пътища добавете няколко капки към базово масло и нанесете директно върху областта на гърдите, за да отворите дихателните пътища и да намалите кашлицата.

Медитация

В древността лавданът е бил използван, като тамян в духовните церемонии. Възхитителният аромат и успокояващия му ефект помагат да изчистите ума си и да се отървете от негативните емоции. Това подобрява преживяването от медитацията.

  • За усещане на спокойствие и по-добра медитация, разпръснете етерично масло от цистус в целия си дом. Един от най-приятните за целата методи е чрез дифузиране. 

Още ползи за здравето  

Етеричното масло от лавдан стимулира петте сетива: допир, усещане, слух, зрение и вкус.

  • Подпомагане на кръвообращението, борба с инфекциите на пикочните пътища, намаляване на болката и подуването при артрит и подпомагане на кръвоизливи.
  • От емоционална и психическа гледна точка това етерично масло работи за отпускане на ума, успокояване на нервите и насърчаване на усещането за успокояване и лекота. Етеричното масло от лавдан помага да се променят негативните мисли, да се върнат емоциите на едно спокойствие и да се осигури баланс на хормоните.
  • Етеричното масло от лавдан е полезно за облекчение на болки в корема, причинени от менструация, цистит или други проблеми, когато се комбинира със сладък майоран.
  • За облекчение на симптоми при автоимунни заболявания, добавете няколко капки към дифузера си или към базово масло и нанасяйте локално в долната част на краката всяка вечер преди лягане.
  • Други употреби на етерично масло от цлавдан включват: добавяне към масажна смес с цел подпомагане на лимфния дренаж, предизвикване на забавена менструация или облекчаване на болката при менструални спазми. Може също да се дифузира в стаята, за да успокои ума след травмиращо събитие или да засили имунната система.

Въпреки че етеричното масло от лавдан не е едно от най-често срещаните терапевтични масла, то има много лечебни свойства, които могат да бъдат от полза за всички. 

Ако търсите естествен начин за облекчаване на симптомите, етеричното масло от лавдан е идеалното допълнение към вашата домашна аптечка.

«
»

Вашият коментар